SEO voor Squarespace websites
Meer organisch verkeer naar je website in 4 stappen
Een website die vanaf de lancering hoge toppen scheert in Google Search? Dat gaat ook in 2024 niet zomaar. SEO-specialisten zeggen wel eens dat SEO een marathon is en geen sprint.
Hoe dan ook, aan een marathon of sprint van enig niveau begin je niet zonder grondige voorbereiding. En dat geldt eveneens voor zoekmachineoptimalisatie. Gelukkig leer je in deze blogpost alle basisstappen om via Google Search bezoekers naar je website te halen.
Starten doen we bij het begin: bij hoe mensen jouw website ontdekken en het belang van SEO in die zoektocht. Daarna krijg je verschillende praktische tips om meteen toe te passen op je Squarespace website.
Hoe komen mensen terecht op je website?
Dat hangt af van verschillende aspecten zoals je (merk)bekendheid, de kwaliteit of herkenbaarheid van je (website)content en je zichtbaarheid via andere marketingkanalen. Wat zeker is, is dat enkel een website of nieuwe blogs online zetten niet zal volstaan.
Daarom steek je in je strategie eveneens ideeën om nieuwe content via andere kanalen tot bij je doelpubliek te brengen. Via nieuwsbrieven of social media bijvoorbeeld. Want niemand zit dagelijks je website te refreshen om te zien of je iets nieuws toevoegde. Ook via social media krijgen niet al je volgers steeds al je nieuwe content te zien. Schreeuw het dus gerust herhaaldelijk van de (virtuele) daken als er nieuwe blogs, posts of video’s live staan.
Samengevat: het vraagt de nodige inspanningen, consistentie en een royale scheut geduld om – zeker in het begin – je onderneming op de radar van je doelgroep te krijgen. Op social media en via nieuwsbrieven duurt het vaak een hele poos om je audience te doen aandikken. Om organisch verkeer naar je website te sprokkelen via zoekmachineoptimalisatie (SEO) hebben ook de Googles en Bings van deze wereld tijd nodig.
Organisch verkeer via Google
Het doel van SEO of zoekmachineoptimalisatie is om meer bezoekers naar je website te leiden. Of zoekmachines de teksten, video’s, afbeeldingen enz. op je website ook effectief zullen tonen aan hun gebruikers, hangt af van hoe die zoekmachines jouw website beoordelen.
Zonder in technische details te treden, hebben zoekmachines zoals Google en Bing algoritmes ontwikkeld. Net zoals socialemediaplatformen als Instagram en TikTok die hebben. Die dienen als een soort van handleiding voor bots of crawlers die constant het wereldwijde web afschuimen op zoek naar nieuwe of geüpdatete websitecontent.
Vinden de bots dat de inhoud van jouw website of websitepagina’s een perfecte match vormt met een bepaalde zoekopdracht, dan zullen ze 1 of meerdere van je URL’s indexeren en op de zoekresultatenpagina doen prijken. Hoe hoger je rankt, hoe groter de kans op een klik naar je website. Dus de posities 1, 2 en 3 innemen in Google Search is cruciaal om organisch verkeer naar je website te loodsen.
Jammer genoeg zijn dat de meest gegeerde plekken en bereik je die niet zonder slag of stoot. SEO is dan ook een werk van lange adem. Positief is wel dat je inspanningen lonen op lange termijn. De levensduur van websitecontent is veel langer dan van bijvoorbeeld een socialemediapost. Plus je hoeft niet dagelijks actief te zijn op je website. Zelfs al ben je niet online, de zoekmachines blijven voor je werken.
Wat vinden zoekmachines belangrijk?
Wat er precies in algoritmes van zoekmachines staat, weten we niet zeker. Enerzijds omdat Google die informatie niet prijsgeeft, anderzijds omdat de algoritmes honderden keren per jaar wijzigen. Wat wel duidelijk is, is dat de volgende 3 factoren momenteel cruciaal zijn voor zoekmachines.
1. Kwaliteit
Ja, in tijden van ChatGPT is het verleidelijk om AI-tools in recordtempo nieuwe content te laten uitspuwen. Maar om van je website de favoriet van zoekmachines te maken, waak je beter streng over de kwaliteit van je content.
Laat de inhoud bepalen door een expert
Voeg je eigen visie of ervaring toe
Beantwoord concrete vragen van (potentiële) klanten
Met andere woorden: deel content waar je doelgroep iets aan heeft. Gedraag je niet als een Wikipedia vol gortdroge feiten en herkauw evenmin wat duizenden andere websites al hebben geschreven. Laat je persoonlijkheid, expertise en ervaring doorschijnen in alles wat je online publiceert.
2. Externe links
Een vermelding krijgen van een relevante, betrouwbare website is als een startend atleet die een schouderklopje krijgt van Usain Bolt. Google approves! Zo’n linkjes verkrijg je op verschillende manieren:
Beroepswebsites
Relevante samenwerkingen, zoals gastbloggen of deelnemen aan een podcast of event
Spontane vermeldingen, omdat iemand jouw content oprecht goed vindt of omdat je bekendstaat als autoriteit in je vakgebied
3. Technische stabiliteit
Dat gaat vooral over de laadsnelheid en de mobiele toegankelijkheid van je website. Je website bouwen met Squarespace is alvast een goed idee. Zo is ‘m meteen mobiel-vriendelijk en altijd technisch up-to-date. Maar ook zelf kan je stappen ondernemen om de laadsnelheid en mobile friendliness van je website te verhogen.
Hou je pagina’s licht
Gebruik geen afbeeldingen van vele MB groot en prop geen tientallen foto’s in een galerij. Publiceer bovendien bij voorkeur afbeeldingen als .jpg-bestand.
Beperk pop-ups en advertenties in je content
Niets zo vervelend als een blog lezen en gestoord worden door de ene na de andere pop-up. Of op een knop willen drukken en de lay-out van de websitepagina zien verspringen door een advertentie die plots verschijnt.
Zet custom code (CSS) slim in
Hoewel je (custom) CSS hard nodig hebt om de juiste look & feel in je website te steken, kan het er eveneens voor zorgen dat je website trager laadt. Vind je het moeilijk om zelf de keuze te maken, vraag raad aan een Squarespace specialist zoals ik.
In 4 stappen naar betere SEO voor je Squarespace website
Een laagdrempelige start om de SEO van je Squarespace website aan te pakken, vind je in de volgende 4 stappen. Lees zeker ook mijn blog over hoe je met bloggen hoger in Google kan komen.
1. Vul de metadata aan op paginaniveau
Kijk in de Squarespace backend van je website bij Pages. Klik op het tandwieltje naast de pagina waarvoor je de metadata wil aanvullen. In de Page Settings voeg je de metatitel en de metabeschrijving voor de pagina toe.
Wat je als metadata toevoegt, is de informatie die op de zoekresultatenpagina verschijnt. In het voorbeeld hieronder is “Welkom Studio Content” de metatitel. De zinnen daaronder vormen de metabeschrijving. Voeg je zelf geen metadata toe, dan doet Squarespace zelf een suggestie.
TIPS:
Schrijf een duidelijke metatitel waardoor een Google-gebruiker meteen weet waarover je pagina gaat.
Formuleer een metabeschrijving volgens het AIDA-principe waarbij je in max. 150 karakters attention oproept, interesse opwekt, een verlangen triggert en/of aanzet tot actie.
2. Bekijk de SEO-instellingen van je blog
Navigeer naar de instellingen (settings) van je blog via de 3 puntjes. Kijk bij “content” eerst de URL na. Squarespace stelt die standaard zelf in, maar kiest meestal voor iets nietszeggend. Aan jou om de URL in te zetten om de inhoud van de blog duidelijk te maken aan je doelgroep. Kijk als voorbeeld naar de URL van deze blogpost. Het laatste deeltje of de slug verklapt meteen waarover de blog gaat, namelijk SEO voor Squarespace websites.
Navigeer vervolgens naar het submenu “SEO”. Vul de metatitel en de metabeschrijving aan voor de blog. Grijp terug naar de 2 tips uit de vorige stap om een goede titel en beschrijving te schrijven.
3. Selecteer relevante beelden
Kies voor elke pagina afbeeldingen die de boodschap van je tekst versterken. Voor SEO zijn de bestandsnaam en de ALT text belangrijk. Om die aan te passen, dubbelklik je op de afbeelding. Je krijgt nu de kans om de “image ALT text” en de “filename” aan te passen.
TIPS:
Maak de bestandsnaam van de afbeelding beschrijvend. De filename van je logo wordt dan bijvoorbeeld “Studio Content Logo Blauw”.
De image ALT text wordt door browsers gebruikt om afbeeldingen te beschrijven. Bijvoorbeeld als iemand met een visuele beperking software gebruikt die websites voorleest. Zet de ALT text dus zo in dat die het beeld goed beschrijft en een link biedt met de tekst op de pagina.
4. Structureer je tekst via headings
Door headings te gebruiken, maak je je tekst niet alleen beter leesbaar, je toont er ook aan Google mee wat de belangrijke tussentitels in je tekst zijn. Idealiter heeft je tekst 1 heading 1 (of H1) en duid je alle tussentitels daaronder aan met heading 2, heading 3, heading 4 enz. Zo maak je een hiërarchisch geordend geheel van je tekst.
Om je titels de juiste waarde te geven, selecteer je de tekst van de titel. Meteen verschijnt de opmaakbalk met de verschillende mogelijkheden.
Is de SEO van mijn Squarespace website nu in orde?
Zoals je in het begin van deze blogpost al las, is SEO een werk van lange adem. De stappen die net aan bod kwamen, zijn weliswaar belangrijk maar lang niet de enige. Hoe je de organische vindbaarheid van je website op lange termijn aanpakt, vertel ik je tijdens de workshop ‘SEO en Squarespace’ op 19 december.