Zo wordt een website bij Studio Content gemaakt
Zodra je het idee hebt om een eigen website te laten bouwen, zie je soms door de bomen het bos niet meer: HTML, of een CMS (content management systeem) als Squarespace, Wordpress of Wix? Als je geen technische achtergrond hebt, kan deze vraag heel moeilijk zijn. Wat is CMS precies? Welk platform moet je juist kiezen? En waarom? In deze blog leg ik uit of je beter kunt kiezen voor HTML of CMS, welke CMS ik persoonlijk het fijnste vind om mee te werken en waarom ik denk dat het voor jou handig kan zijn.
ZELF JE WEBSITE KUNNEN AANPASSEN OF NIET?
Een van de eerste vragen die ik altijd stel is: wil je zelf wijzigingen kunnen aanbrengen in je website? Met andere woorden, wil je het zelf in de hand houden? Met mijn IT-achtergrond ben ik altijd voorstander geweest van de real stuff. Het liefste werk ik in de code van het internet: HTML. Alleen is het schrijven van HTML niet gemakkelijk. Zonder IT-achtergrond kun je onmogelijk nog wijzigingen aanbrengen aan jouw website. Veel mensen kiezen daarom voor een CMS-systeem, zodat je altijd nog aanpassingen kunt maken.
WAT IS CMS?
CMS is een afkorting van Content Management System. Dit systeem zorgt ervoor dat je gemakkelijk je website zelf kunt aanpassen, ook al heb je weinig gevoel met IT. Je hoeft niet te coderen en het werkt heel intuïtief. Het systeem heeft namelijk veel weg van teksteditors, zoals Word. Je bent er daarom snel mee uit de voeten!
SQUARESPACE VERSUS WORDPRESS
Er bestaan veel verschillende Content Management Systemen met ieder hun eigen voor-en nadelen. Afhankelijk van je eigen voorkeuren zijn bepaalde systemen meer of minder geschikt. Mijn voorkeur gaat uit naar Squarespace en ik vertel je hieronder waarom.
Het is eenvoudig in gebruik
Squarespace werkt heel intuïtief, en heeft daarom een hele kleine leercurve in vergelijking met andere Content Management Systemen, zoals Wordpress. Het is verreweg het meest eenvoudige platform om een website te bouwen en te onderhouden. Zo kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig items verplaatsen, zonder dat de hele pagina ‘om zeep’ is.
Geen technische updates zelf doorvoeren
Het veel gebruikte platform Wordpress is zoals dat heet: open source. Dat betekent dat de code waarin het systeem is ontwikkeld openbaar is. Daardoor zijn er veel plug-ins beschikbaar. Het nadeel is echter dat het voor hackers heel handig is om in te breken op je website. Als je niet op tijd een update uitvoert, kan een hacker gemakkelijk een bug vinden. Oftewel, je zult altijd op de hoogte moeten blijven van de laatste ontwikkelingen. Wanneer je kiest voor Squarespace hoeft dit niet, omdat dit volledig draait op de server van Squarespace en zij de nodige updates uitvoeren.
Toch professioneel
Vele gebruikers uit verschillende sectoren over de wereld tonen aan dat Squarespace een professioneel systeem is. Er zijn vele webdesigners die dit platform gebruiken, en alle details ervan kennen. Naast het eenvoudige gebruik, is er toch genoeg vrijheid voor ontwikkelaars aanpassingen te maken via code.
UITBREIDINGEN
Zoals hierboven al is vermeld is Wordpress een open source dat ook voordelen biedt. Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel uitbreidingen beschikbaar, die verschillende ontwerpers hebben geschreven. Dit maakt het daarom ook een beetje complex! Squarespace heeft iets minder uitbreidingen, maar nog zeker genoeg om een heleboel wijzigingen en aanpassingen te maken aan je website.
E-COMMERCE
Een groot nadeel van Squarespace is in mijn ogen de plug-in voor het betalingssysteem. Veel van jouw klanten willen waarschijnlijk betalen met bancontact voor je product of dienst. Dit kan wel geïmporteerd worden, maar dit vraagt iets meer kennis. Ik help je daar graag mee verder!
PERSOONLIJKE VOORKEUR
Welk platform je uiteindelijk graag wilt gebruiken is volledig aan jou. Ik wil nog meegeven dat wanneer je denkt te kiezen voor ‘goedkoop’, zoals het gratis opzetten van een website op Wix, je achteraf met een ‘duurkoop’ zit. Zo betaal je extra om geen reclame op je website te hebben, of loop je tegen andere paywalls op om je website goed werkend te krijgen. Uiteindelijk betaal je soms net zo veel of zelfs meer voor een basispakket in vergelijking met Wordpress of Squarespace.
Wist je dat ik over dit onderwerp ook een IGTV heb opgenomen? Bekijk de video hier.